Шановні колеги!

Не дуже приємно, але Рада адвокатів змушена звернутися до Вас з наступного:

       До нас надходять непоодинокі звернення, в яких наші колеги, або  колеги від імені своїх клієнтів, дають професійну оцінку дій окремих адвокатів (попередників по одній справі), або процесуальних противників, переходячи на особистості, що стосуються особистого життя іншого адвоката, його матеріального стану, походження, національності, інші обставини щодо адвоката, які не стосуються суті доручення, з клієнтами, а є фактично формою дискредитації.

       Особливо це стосується адвокатів, які  мають невеликий стаж адвокатської та практичної юридичної  діяльності, яким слід зауважити, що така проведена ніколи не надавала та не надасть авторитету, а навпаки буде характеризувати адвоката неналежним чином в адвокатському середовищі.

       Це є абсолютно неприпустимим.

Відповідно до Правил адвокатської етики відносини між адвокатами повинні базуватися на засадах взаємної поваги, дотримання професійних прав адвокатів та гарантій професійної діяльності, слідування принципам адвокатської діяльності, які передбачені Законом України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” та іншими .

Принцип взаємної поваги зазначений в ст. 53 Правил адвокатської етики, його суть полягає в уникненні розголосу в засобах масової інформації або поширення іншим способом (в тому числі за допомогою мережі Інтернет, соціальних мереж) відомостей, що принижують честь та гідність іншого адвоката, ганьблять його чи адвокатське бюро/об’єднання або адвокатуру України загалом.

Крім цього адвокат не повинен обговорювати обставини, які стосуються особистого життя іншого адвоката, його матеріального стану, походження, національності, інші обставини щодо адвоката, які не стосуються суті доручення, з клієнтами.

Також адвокат не може вдаватись до такого методу як антиреклама щодо іншого адвоката/адвокатського бюро/адвокатського об’єднання.

Попри те, що принцип пріоритетності інтересів клієнта суттєво переважає над міркуваннями корпоративної єдності, чинне законодавство вимагає від адвокатів взаємної довіри та співпраці, що принесе користь клієнтам, наприклад, уникнення породження чи поглиблення конфліктів між клієнтами штучним шляхом.

Надіємося, що кожен з нас вникне у суть цих обставин, та не буде допускати подібного.

З повагою, –

Рада адвокатів Вінницької області