Горщук Марія Йосипівна

Горщук Марія Йосипівна

Горщук Марія Йосипівна
(1925 р.н.)

Народилася Марія Йосипівна 3 квітня 1925 року в с. Озаринці Могилів-ЇЇ батько Горщук Йосип Назарович, 1900 року народження загинув під час війни.
Мати – Горщук Ірина Іванівна, 1899 року народження, все життя прожила в селі Озаринці та працювала в колгоспі.
У 8 років пішла в 1-й клас Озаринецької середньої школи. До початку війни закінчила вісім класів, а під час окупації проживала з батьками на окупованій території, займалася домашнім господарством.
Після звільнення території навчалася у 2-х річній школі медсестер, яку закінчила у 1946 році і була направлена на у Хотинську міську лікарню, у якій пропрацювала до 1951 року. Без відриву від виробництва закінчила 10 класів Хотинської середньої школи.
В цей час у Марії Йосипівни виникло бажання осягнути юриспруденцію, оскільки вона вибиралася народним засідателем у Хотинський народний суд і бачила цю роботу зсередини.
За рекомендацією партійних органів в 1951 році вона була направлена на навчання у Львівську юридичну школу. Після її закінчення на протязі року працювала нотаріусом у Ратнівському районі Волинської області, а з 18 грудня 1954 року вибрана народним суддею Колпського району цієї ж області, працюючи на цій посаді шість років. Звільнена з посади судді за власним бажанням.
Даючи характеристику молодій судді в.о. голови обласного суду зазначає про виключну добросовісність у роботі судді та у громадській діяльності.
В червні 1961 року Марію Йосипівну , після закінчення Київського національного університету ім. Шевченка, прийнято у Вінницьку обласну колегію адвокатів.

Чесність та принциповість, на протязі багатьох десятиліть Горщук М.Й. виявляла, працюючи адвокатом у Мурованих-Курилівцях (з червня 1961 року), завідуючою ЮК Барського та Могилів-Подільського районів, маючи відкриту та непоказну повагу від
колег та клієнтів.

В 1999 році Горщук М.Й. нагороджено державною нагородою – медаллю «Захиснику Вітчизни».

23 квітня 2005 року згідно поданої заяви у 80 річному віці її відраховано зі складу адвокатського об’єднання.