Васюра Степан Никифорович

Васюра Степан Никифорович

Васюра Степан Никифорович
(8 лютого 1923 р.н.)

ДОВГА ДОРОГА ЖИТТЯ ГІДНОЇ ЛЮДИНИ

Ми зустрічали не так багато людей, які прожили життя, як один день, жодного разу не звернувши з обраного шляху. Саме такою людиною, з незламним і непохитним життєвим стержнем є наш шановний коллега – Степан Никифорович Васюра.

Народився він холодного 8 лютого далекого 1923 р. в с. КорделівкаКалинівського району Вінницької області в мальовничому Поділлі, де пройшла його щаслива та безтурботна юність, де визрівали мрії та сподівання на майбутнє.
У голодному 1933 році помер його батько, і мама залишилася одна з чотирма дітьми. Злидні змусили брата і двох сестер покинути школу і податися на заробітки. Малому Степанові дуже хотілося навчатися. Найскладніше доводилося взимку, бо не мав теплого одягу.

Зі вспоминів:
«У морозні дні, щоб не замерзнути, з дому до школи біг щодуху, – каже Степан Никифорович. – Але навчання не залишив і в атестаті мав тільки відмінні й добрі оцінки. Готувався вступати до Вінницького педінституту на географічний факультет, карту знав, як кажуть, із заплющеними очима.
Наступного дня після шкільного випуску Степан почув, як у селі з уст в уста передавали тривожну звістку: «Війна!». На що хлопець відповідав так: «Німці не можуть воювати одночасно на два фронти». На той час вони вже були у стані війни з Англією і Францією».
Фактично прямо з випускного балу по закінченню середньої школи, не роздумуючи, і можливо не думаючи про якийсь героїзм та подвиги, в червні 1941 року зовсім юний хлопець вступив добровольцем в армійські ряди, щоб боротися з фашизмом.

Зі вспоминів:
«Піхота так піхота – вирішив через кілька днів після перших відвідин вйськомату. Мати плакала, не відпускала хлопця з дому. Казала, куди тобі, дитино, на війну? Малий, худий… Але Степан наполіг на своєму. Сусідський дядько збив з фанери чемодан, мати дала 30 карбованців на дорогу, хлібину, шмат сала і провела за село. Довго стояла, дивлячись услід синові і втираючи хустиною сльози. Через п’ять років вона так само плакала, коли Степан в один із днів після закінчення війни знову ступив на подвір’я батьківської хати. До 1944 року, поки село було під німецькою окупацією, фашисти забороняли доставляти пошту з фронту. Весь цей час мати не мала жодної звістки від сина».

Вже з 1 липня 1941 р. Степан став курсантом Новоград-Волинського піхотного училища.
Всі бачили мабуть старі військові фільми про захист Москви молодими курсантами військових училищ в промерзлих лісах та болотах під столицею, яких залишилося в живих один з сотні. Серед них і був Васюра С.Н. В жовтні 1941 року, із курсантів з неповним чотиримісячним стажем навчання нашвидкуруч була сформована 28 окрема стрілецька бригада, яка в складі 20-ї армії
направлена на оборону Москви.

Зі вспоминів:
«Я кажу тільки про те, що бачив на власні очі та що пережив, як кажуть, на своїй шкурі, – говорить фронтовик. – Ми перемогли, але якою ціною? Коли ведуть мову про перемогу, не часто згадують про співвідношення загиблих німецьких і радянських воїнів: на одного німецького солдата, який поліг на фронті, припадає дев’ять наших. Втрати могли бути набагато
меншими, якби наших солдатів тодішнє керівництво не сприймало як «гарматне м’ясо». Вибачайте за таке порівняння, але я сам був свідком того, що командири бездумно посилали під кулі солдатів тільки заради того, щоб виконати наказ Сталіна.
Степан Никифорович пам’ятає ранок 6 грудня 1941 року, коли 28 бригада та частини 331-ї стрілецької дивізії без будь-якої артилерійської підготовки атакували гітлерівців у місті Красна Поляна, а 18 грудня звільнили місто, захопивши трофеї, серед яких виявилася гармата «берг» калібром понад 200мм, із якої гітлерівці планували обстрілювати центр Москви (від Красної
Поляни до столиці – 27 кілометрів).
Потім бригада брала участь у визволенні міста Клин Московської області.
Курсант Васюра не приховував задоволення від перших бойових успіхів, і з великим ентузіазмом брався за виконання будь-якого складного завдання.
Взимку 1941–1942 року Степан з боями пройшов понад 200 кілометрів, визволяючи міста і села Московської, Калінінської і Смоленської областей.
Зима була холодною, стояли люті морози. Фашисти, відступаючи, виганяли жителів до Німеччини, а села спалювали. Вони залишали спеціальні команди підпалювачів. Степан Никифорович на той час був розвідником полку, і його взвод мав завдання запобігати знищенню населених пунктів.
Розвідники непомітно пробиралися в село і знищували підпалювачів».

Спочатку в якості розвідника 28 бригади, потім (після одужання від легкого поранення у лютому 1942 р. та присвоєння офіцерського звання) командиром взводу розвідки 40 бригади Західного фронту він брав участь у битві за Москву, визволенні міст Красна Поляна, Клин, Новопетровськ, Волокаламськ, Шаховське, багатьох регіонів Московської, Калінінської та Смоленської
областей. 27 квітня 1942 р. в боях на підступах до м. Ржева був тяжко поранений.

Зі вспоминів:
«Якби не поранення, я теж міг там навіки скласти голову, – каже фронтовик Васюра. – Але мене скаліченого доправили в госпіталь. Лікуватися довелося до середини грудня 1942 року. Після цього я потрапив у артилерійський дивізіон на посаду командира мінометного взводу. Визволяв Прибалтику, Білорусію, Київ. Після вигнання німців з Києва нас направили під Ленінград. До міста на Неві прибули у перший день 1944 року. До 30 березня звільняли Ленінградську область».

Після одужання у м. Омську та проходження курсів перепідготовки офіцерського складу у Новосибірську – командував в 1943 р. мінометним взводом 1189 стрілецького полку 358 дивізії у складі військ Першого Українського та Першого Прибалтійського фронтів по визволенню Лівобережної України, Вітебської області Республіки Бєларусь. У 1944 р. 358 стрілецька дивізія у складі 21 армії Ленінградського фронту приймала участь у визволенні Ленінградської області, розгромі ворожих військ на Карельському перешийку і визволенні міста-фортеці Виборг.
27 червня 1944 р. Васюра С.Н. знову був тяжко поранений і після довготривалого лікування у 22-річному віці був визнаний інвалідом II групи та звільнений 15 травня 1945 р. у відставку.

Він з тих, про яких кажуть, що пройшов фронтові дороги з першого до останнього днів війни, не відсиджувався в тилу, кожен день дивився смерті у вічі з надією на щасливе майбутнє, є взірцем солдатської доблесті та честі. За це він отримав дійсно фронтові державні нагороди : ордени: Червоної Зірки – 1944р„ Вітчизняної війни І ст.-1985 р., Богдана Хмельницького ІІ ст.-1999 р., медалі: „За оборону Москви”. „За оборону Ленінграда”, „Захисник Вітчизни”, „60 років визволення України” „60 років визволення Республіки Білорусії”, „Медаль Жукова”, „За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні” та біля 20-
ти ювілейних медалей.

Маючи активну життєву позицію та принциповість, з 1.07.1945 р. по 13.02.1963 р. Васюра С.Н. працював в органах прокуратури Вінницької області спочатку слідчим, потім прокурором Хмільницького району та Вінницького районів, прокурором з обслуговуванням Вороновицького району, старшим помічником прокурора Вінницької області.

13.02.1963 р. його обрано головою президії Вінницької обласної колегії адвокатів і на цій посаді пропрацював майже 25 років.

За тривалу активну і бездоганну роботу в органах прокуратури Васюра С.Н. неодноразово заохочувався, а позитивний досвід роботи очолюваних ним установ (прокуратури – за широке залучення громадськості до боротьби з правопорушеннями, президії колегії – за якісне обслуговування сільськогосподарських підприємств і сільського населення і т.п.) розповсюджувався серед установ прокуратури і колегій країни, не раз висвітлювався на сторінках центральної преси.

У зв’язку з призначенням персональної пенсії Республіканського значення Васюра С.Н. за власник бажанням звільнився з посади голови Президії Вінницької обласної колегії адвокатів. Проте, незважаючи на свій похилий вік, він, опираючись на високий професіоналізм і багатий життєвий досвід, активно продовжує проводити значну роботу з роз’яснення чинного законодавства і ролі права в житті суспільства та держави, про необхідність викорінення таких ганебних явищ в нашому суспільстві, як хабарництво, корупція і інші протиправні діяння та усунення умов і причин, що сприяють їх виникненню. До цього часу він бере активну участь у героїко-патріотичному вихованні молоді та розвитку ветеранського руху в місті і області.

У 2000 р. Степан Никифорович очолив Раду ветеранів адвокатів області – учасників ВВВ та вдів колишніх адвокатів-фронтовиків, а також на громадськихзасадах став працювати юрисконсультом в обласній та міській організаціях
ветеранів війни та праці, безоплатно, надаючи правову допомогу.
Регулярно проводить зустрічі з учнями середніх шкіл, з призовниками та солдатами строкової служби в Будинку офіцерів м, Вінниці.

Своєю невтомною і безкорисливою діяльністю, доброзичливістю Васюра С.Н. здобув високий авторитет у ветеранів, заслужив у них довіру та щиру повагу.

За заслуги і трудові досягнення у роботі в органах прокуратури та на посаді голови президії Вінницької обласної колегії адвокатів, вагомий особистий внесок у роботу з роз’яснення ролі права в житті країни, військово-патріотичне виховання молоді та активну участь у діяльності ветеранського руху, Васюрі С.Н. присвоєно почесне звання „Заслужений юрист України”, його неодноразово нагороджували Почесними грамотами облдержадміністрації і обласної Ради, правління обласної та міської організації ветеранів.

Восьмого лютого 2013 року Степана Никифоровича вітали з 90-літтям. Після смерті дружини фронтовик живе один, тому радіє кожному телефонному дзвінку, із вдячністю сприймає кожен вияв уваги. «Нічого, крім уваги, нам, фронтовикам, не потрібно, – каже ветеран. – Хотілося б, щоб це розуміли ті, хто живе поруч з нами, ті, з ким ми раніше працювали».

Адвокати Вінниччини горді за таких колег-адвокатів, та раді завжди бачити і чути сивочолого 91- річного Степана Никифоровича.